Při práci slovenské hospodyně používaly nástroje jako pekařskou lopatu nebo pometlo, které hospodář udělal v době, kdy kynulo těsto, tedy do východu slunce.
Nové nástroje měly obnovit zdraví členů rodiny. Hospodyně měla zase během pečení uplést šňůru, kterou chlapi hned zapravili do bičů, aby se dařilo jejich statku. Hospodyně, která si zakládala na dobré snůšce vajec, očistila si ruce od těsta na dvoře, aby ho sezobali slepice. Pokud rukou od těsta utřela tvář dospívajícímu chlapci, ušetřila ho ještě na delší dobu od holení. Podle české tradice se chystalo na štědrovečerní stůl devatero pokrmů a magickou moc měl i přesně vybraný ubrus. Pokud předci toužili po hojné úrodě, museli nejprve sníst lžíci hrachu. A proč se dělaly dlouhé nudle? Aby mělo žito dlouhé klasy.
Mohly by vás zajímat – výborné recepty na vánoční cukroví
Toužila-li dívka vědět, jak se bude jmenovat její muž, odtrhlo se trochu těsta určeného na chléb, do východu slunce upekli z něj bochník a na večer, když lidé šli do kostela, vyšly s ním dívky na cestu. Prvního muže, který šel naproti, se pak zeptaly na jméno. Vánoční pečivo mělo ve vánočních obřadech mimořádný význam. Jeho hojnost měla podpořit dobrou úrodu v nastávajícím roce. Každý se musel najíst dosyta a z pohoštění muselo vystačit i na obdarování vinšovníků. V některých obcích pekly ženy na Štědrý den "Roháče", imitující dobytek. Kolik bylo v hospodářstvích dobytka, především krav, tolik Roháčů se odložilo do komory, kde zůstaly po celý rok.
Potěšte mlsné jazýčky svých hostů - chuťovky na párty
Vánoční recept - Šišky polité čokoládou
Potřebujeme:
500 g hladká mouka
30 g máslo
3 ks žloutek
40 g moučkový cukr
300 ml mléko
40 g droždí
1 PL citronová šťáva
2 PL rum
1 PL sůl
Na posypání:
moučkový cukr
Na polevu:
čokoláda na vaření, olej
Postup:
Do trochy mléka rozdrobíme kvasnice. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Pak přidáme vykynutý kvásek, mouku, zbytek mléka, sůl, citronovou šťávu a rum. Vypracujeme těsto, které necháme kynout 30 minut.
Těsto rozválíme a pomocí poháru vykrajujeme kolečka (na pomoučeném vále). Na každé kolečko dáme lžičku džemu a přikryjeme dalším kolečkem. Okraje pěkně přitlačíme. Šišky necháme na teplém místě pod utěrkou znovu kynout.
V hluboké pánvi necháme rozehřát olej a opékáme šišky z každé strany. Měly by v oleji plavat. Dobře propečeme a po vyjmutí z pánve klademe na ubrousky (nebo kuchyňské utěrky) a tím vysajeme přebytečný olej.
Čokoládu na vaření si rozpustíme ve vodní lázni.
Šišky posypeme cukrem a polijeme čokoládou.