Kuchyňské varné spotřebiče byste měli vybírat dle efektivity vaření, úspory času i nákladů a s ohledem na bezpečnost. V moderních kuchyních nejčastěji nalezneme indukční desky, které toho mají skutečně co nabídnout.
Indukční desky umí s energií opravdu hospodařit. Právem jsou proto označovány za nejúspornější, nejrychlejší a vysoce efektivní způsob vaření. Pracují na principu silného elektromagnetického pole. To se aktivuje pomocí indukční cívky tím, že na plotýnku položíte hrnec vybavený magnetickým dnem. Díky tomu se začne zahřívat jenom plocha, na níž je nádobí položené. Nedochází tak k žádným tepelným ztrátám a současně se snižuje riziko popálení během vaření. Indukční desky jsou tak oproti sklokeramickým deskám až o 30 % účinnější.
Při výběru indukční desky je třeba vycházet z potřeb vaší domácnosti. Mladé bezdětné páry si vystačí se dvěma plotýnkami a šířkou desky 30 cm, rodinné vaření vyžaduje běžnou šířku 60 cm s dostatečně velkými varnými plochami. Velmi praktická je tzv. flexi zóna, na níž můžete vařit s několika hrnci o různém výkonu najednou. Co se týče ovládání, k dispozici je buď dotykové nebo posuvné. V obou případech ovládáte spotřebič pouze jedním prstem.
Indukční desku můžete pořídit vestavnou nebo jako součást samostatně stojícího sporáku. Tato kombinace se nejčastěji volí v případě, kdy vaše kuchyňská linka není pro vestavné spotřebiče uzpůsobena. Sporáky vám tak nabídnou praktickou kombinaci vaření a pečení v jednom. Velmi oblíbené jsou rovněž kombinované sporáky, jež jsou vybaveny výkonnou plynovou varnou deskou a teplotně regulovatelnou elektrickou troubou s možnými přídavnými funkcemi. Jimi jsou grilování, variabilita spodního a vrchního ohřevu, vysokoteplotní čištění či odmaštění trouby pomocí páry.