Léto přímo vybízí k tomu, abychom všechny oslavy a akce pořádali venku. A jelikož k dobré akci patří i dobré jídlo, obvykle řešíme, na čem ho servírovat. Klasické nádobí se na ven nehodí, pravděpodobně by se rozbilo, bylo by to komplikované. Proto na řadu přichází nádobí z nejrůznějších dalších materiálů.
Velmi časté jsou plastové a papírové tácky. Oba dva materiály mají jednu podstatnou nevýhodu. Pokud je použijete a zašpiníte, například od mastné klobásy, už se nedají recyklovat. Měli byste je vyhodit do směsného odpadu.
Papírový tácek je fajn, jen se může promastit. Proto na spoustě akcí volí raději plastové nádobí. To je ale rozhodně nejhorší variantou, protože si o jeho recyklaci můžeme nechat leda tak znát. Nerecyklovat plast je přitom pro přírodu horší než nerecyklovat papír. Znečištěný papír se nakonec stejně rozloží, znečištěný plast nikoliv.
Naopak nejlepší variantou je vsadit na nádobí z biodegradovatelných materiálů, třeba cukrové třtiny, jež lze rozložit jedna báseň. Další možností je jedlé nádobí, které strávníci po snězení obsahu prostě a jednoduše zkonzumují. Žádný odpad nevznikne.
Naproti tomu papírové kelímky tak nutně po náhradě nevolají. Kelímek totiž málokdy znečistíte mastným. To, že si do něj necháte nalít džus, čaj či kofolu, ho tolik nepoškodí, proto se stále dá recyklovat.
Některým lidem jsou bohužel papírové kelímky nepříjemné. Mají pocit, že se brzy rozmočí, tekutina v nich dlouho nevydrží, což je však rozhodně omyl. Ostatně papírové kelímky najdete i v automatech na kávu a bez problémů tento horký nápoj udrží, aniž by se jakkoliv rozmočily.
Papírové nádobí tedy není špatnou volbou, rozhodně lepší než plastové, existují ovšem ještě lepší varianty, které stojí za vyzkoušení. Zkusíte je letos?