Mikrovlnná trouba patří už nějaký ten pátek mezi standardní kuchyňské spotřebiče nejen českých domácností. Většina majitelů tento elektrospotřebič využívá primárně k ohřevu jídla, avšak některé modely toho umí podstatně více.
Ohřát si maso můžete v troubě, polévku či omáčku na sporáku, nicméně třeba takové brambory od oběda či rýži ani jedním z těchto způsobu uspokojivě tepelně nezpracujete. Zde přichází na scénu mikrovlnná trouba, která to zařídí, a sice velice rychle.
Stále existuje mnoho lidí, kteří se mikrovlnných trub trochu obávají, jelikož mají pořád zakořeněno v hlavě, že jídlo ničí, případně ho dokonce dělají nebezpečným. Tyto teorie se pochopitelně nezakládají na pravdě. Byly již mnoho let zpátky vyvráceny.
Mikrovlnné trouby však neslouží pouze k ohřívání, ale často disponují mnohem větším počtem funkcí. Dokonce mohou zcela nahradit i horkovzdušnou troubu, respektive fritézu.
Abyste si však mohli koupit takovýto druh mikrovlnné trouby, budete muset sáhnout pěkně hluboko do kapsy. Modely, jež umí skoro všechno, totiž nestojí jen několika málo tisícovek, ale jejich cena může být několikanásobně vyšší.
Tyto stroje jsou však skutečně maximálně multifunkční, a navíc i docela velké. Ugrilovat si kuře v něčem takovém není vůbec problém. Na pečení většího množství cukroví sice nejsou tyto trouby vyloženě stavěné, ale jinak dokáží vykouzlit křupavé hranolky, kyprou bábovku i fantastickou pizzu jako nic.
Zatímco standardní mikrovlnky do dvou tisíc můžete položit prakticky kamkoliv, multifunkční verze jsou přeci jen trochu náročnější na prostor. Nestojí za tím ovšem pouze jejich větší rozměry.
Tyto trouby totiž vyzařují daleko více tepla, jelikož se v nich běžně peče i griluje. Proto by měly mít kolem sebe dostatečné množství volného místa, aby mohly efektivněji chladnout.