Máte ještě původní panelákovou kuchyňskou linku? Nebo je před léty vyměněná, avšak již neodpovídá aktuálním interiérovým trendům? Pojďte se podívat, jak na změnu kuchyně, abyste získali více než doposud – pokud jde o design, prostor i ergonomii.
Kuchyně je naše království, kde trávíme hodně času. Praktické kuchyňské linky nás motivují k vaření. Místo přípravy jídla z nezdravých polotovarů se rádi pouštíme i do větších kulinářských projektů. Rozhodně stojí za to vyhrnout si rukávy a pustit se do změn. Jak na to, aby to byla změna k lepšímu?
Napadlo vás, že byste mohli mít větší kuchyňskou linku? Staré linky byly obyčejně pouze opřené o jednu zeď, tedy lineární. Zkuste popadnout metr a proměřit, jestli se do prostoru nevejdete s větší kuchyňskou linkou. Pokud nemáte kuchyni kolem linky průchozí, řešením jsou rohové kuchyňské linky. Naopak, jestliže jde o průchozí prostor, ale je dostatečně širokým, řešením pak je linka po obou stranách. Toto řešení je navíc velice ergonomické. Nezapomeňte, že mezi oběma stranami musí zůstat dostatečný prostor na pohyb u kuchyňské linky i na to, abychom tudy mohli chodit. Toto tzv. paralelní upořádání kuchyně potřebuje mezi oběma stranami šířku 1 až 1,2 m.
Děláte novou kuchyni, tak to konečně máte šanci udělat správně. Myslete proto na ergonomické zásady, pokud jde o správné osazení kuchyňské linky, ale i rozmístění spotřebičů. Nezapomeňte si linku při plánovaní rozdělit logicky na tři zóny: zónu vaření s troubou a varnou deskou, mycí část (dřez, myčka) a skladovací část (špíz, lednice, mraznička). Tuto část lze řešit i mimo kuchyňskou linku.
Kuchyně by měla být vždy navržena tak, aby se do ní vešli najednou dva lidé. Počítá se s tím, že každý v danou chvíli využívá jinou zónu. Nezapomeňte na správnou výšku pracovní desky. Horní skříňky neumísťujte příliš nízko. Vzdálenost od pracovní desky by měla být minimálně 520 cm. Pozor též na správnou výšku umístění digestoře. Ta má být 65 cm nad elektrickou a 75 cm na plynovou varnou deskou. I v době myček nádobí je nutné myslet na odkapávač u dřezu. Ideální je mít z jedné strany dřezu odkapávač, z druhé pracovní desku.
Odolná by měla být dvířka skřínek, ale též pracovní deska. Ideální je taková, na kterou lze pokládat přímo horké hrnce. Povrch musí být nenasákavý a odolný rozlitým mastným či barvicím tekutinám.
Kuchyňskou linku si nepořizujeme na pár let. Optimální je nepouštět se do žádných barevných experimentů. Hitem jsou bílé kuchyňské linky, do světlých prostor je vhodná černá, módním hitem jsou odstíny šedé. Nic nezkazí dekor dřeva. Tmavší dřevěné dekory se hezky kombinují s černým korpusem, ty světlé s bílými. Pokud se chcete barevně vyřádit, vsaďte na barevné obklady, pestrobarevné nádobí, nebo krásné vzory bytového textilu.